ציוד בגדר חובה למסלולי הוייה פרטה Via Ferrata
בכדי שתוכלו לעבור בבטחה את מסלולי הוייה פראטה, חובה להגיע עם ציוד תואם.
קיט הציוד יהיה מורכב מרתמה, קסדת טיפוס וערכת וייה פרטה מיוחדת – בולמת זעזועים.

לערכת הוייה פרטה יש 2 טבעות (קרבינים) הננעלים עצמאית מטעמי בטיחות (חצי אוטומטיים בדרך כלל) ובולם אנרגיה דינמי המרכך את הנפילה במקרה שכזה.
מטרת בולם האנרגיה היא ספיגת עוצמת הנפילה המתרחשת כתוצאה מקריעת התפרים בהדרגתיות שבאמצעותם תופרים את רצועת בולם האנרגיה בתוך הבולם.ערכת הוייה פרטה הינה חד פעמית, ברגע שהבולם נכנס לפעולה ונפתח, הוא סיים את עבודתו וצריך להחליף את הערכה.

ההיגיון שעומד מאחורי השימוש בערכת הוייה פרטה הוא שבכל רגע נתון שאתם נמצאים על המסלול אתם תהיו מחוברים עם 2 זרועות המערכת (2 התופסנים)
הסיבה שיש שניים מהם בערכת הוייה פרטה היא על מנת שכשתגיעו לסוף מקטעון הכבל (ראו תרשים למטה), תוכלו להעביר את אחת הזרועות למקטע הכבל הבא, בזמן שעם הזרוע השנייה אתם ממשיכים להיות מחוברים למקטע הכבל הקודם. בסיום החיבור של הזרוע ב"מעבר", תוכלו לנתק את הזרוע השנייה ולהעביר גם אותה למקטע הכבל הבא וככה, בכל רגע נתון, תישארו מחוברים ומאובטחים לכבל הפלדה במסלול.
כפי שניתן לראות, הרעיון פשוט ואמין.
השלב הבא שלנו הוא ללבוש את כל הציוד הדרוש עבור המסלול של הוייה פרטה, ולבקש מחבריינו לקבוצה לבדוק.

התרשים הבא מציג לנו את הדרך הנכונה לחבר את ערכת הוייה פרטה לרתמה. אין להשתמש בטבעות או בשיטות חיזוק אחרות!

לאנשים בעלי משקל גוף גדול יחסית (150 ק"ג ומעלה) או מטפסים עם תיק גב כבד במיוחד (מעל 15 ק"ג), מומלץ להשתמש ברתמת חזה, המחוברת לרתמה עם לולאה נוספת, או ברתמה מלאה מתוצרת תעשייתית.
רתמות ילדים, ככלל, נבנות בצורה של רתמות מלאות, עם מבנה נוסף בחזה. עד שהילד מגיע למשקל של 40 ק"ג ומעלה, לא מומלץ להשתמש בסוגים אחרים של רתמות. בעת רכישת ערכות וייה פרטה לילדים, חשוב לקרוא את המאפיינים שלהן; אם הילד קל מידי, ייתכן שהמערכת פשוט לא תעבוד.
איך תבחרו את הרתמה הנכונה ביותר עבורכם?
לאחר שווידאתם שיש לכם את הרתמה המתאימה חשוב לוודא שיש לכם גם קסדה שעומדת בדרישות ותגן על הראש שלכם במידת הצורך.] קסדות אופניים, סקי ושאר הקסדות שאינן מוסמכות לטיפוס הרים וטיפוס צוקים בתקן הנכון, לא מתאימות לפעילות וטיפוס בוייה פרטה, שכן הן מיועדות להגן מפני סוגים שונים לחלוטין של פגיעות ראש.
איך תבחרו את הקסדה המתאימה ביותר?
ככלל, כל הציוד לפעילויות טיפוס בוייה פרטה חייב לעמוד בדרישות של הפדרציה הבינלאומית לטיפוס הרים וה UIAA ולהיות בעל התקן הדרוש.
התקנים המינימלים הנדרשים:
1. מערכת הוייה פרטה (EN 958:2017)
2. רתמה (EN 12277-C)
3. קסדה (EN 12492)
תנועה בבמסלול
כלל הבסיס בתנועה על מסלול הוייה פרטה הוא להקפיד לשמור מרחק מהשותף הקדמי שלך במסלול.
על מנת לאפשר לו להתקדם בבטחה.


ציוד מומלץ עבור טיולי וייה פראטה- Via Ferrata
כפפות טיפוס או עבודה
רצוי שהיו ללא אצבעות חתוכות .
ידיו של מטפס בוייה פרטה נמצאות כל הזמן במגע עם חלקי הפלדה של הוייה פרטה, היתדות, הסולם, הסלעים והמערכת עצמה.
הכפפות יגנו על הידיים לא רק מפני היווצרות של יבלות, אלא גם מפני שריטות העלולות להיגרם כתוצאה מהאחיזה בכבל עצמו.
בנוסף, במזג אוויר הררי משתנה, אפילו בקיץ, כפפות יכולות להגן עלינו מפני קיפאון בידיים העשוי להיווצר בעקבות טמפרטורות נמוכות והאחיזה בכבל; לא כדאי להתעלם מזה.
נעליים מתאימות
את מסלולי הוייה פרטה הפשוטים יותר, אפשר לעבור גם בנעלי ספורט כל עוד הן סגורות ושומרות על הרגל.
למסלולי הוייה פרטה בהרים הגבוהים תהיה כבר דרישה לנעלי טרקים נוחים וחזקים.
למי שרוצה להשקיע בתחום, נעלי הוייה פרטה האידיאליות יהיו נעלי ספורט רוק. מדובר בהכלאה מעניינת של נעלי סלע ונעלי הרים, הם יספקו את הגמישות והאחיזה הדרושה בסלע ובמתכת על המסלולים, וגם יבטיחו נוחות בגישה למסלולי הוייה פרטה בשל הסוליה החזקה שלהם.
אבטוח נוסף על המסלול
מטיילים רבים עם ניסיון קודם בוייה פרטה נוטים לקחת איתם למסלול רצועת סלינג/ חבל נוסף באורך עד 120 סנטימטר עם טבעת נוספת עליו בקצה על מנת לאפשר חיבור והתחברות ליתדות/כבל הפלדה במסלול לעצירה/מנוחה. אותה תוספת חבל/סלינג מאפשרת להעמיס עליו את משקל הגוף במקומות בהם נרצה לעצור בצורה סטטית ומיידית למנוחה.
לחלק ממערכות הוייה פרטה, למשל כמו מערכת ה- Petzl Scorpio Vertigo, יש תוספת מיוחדת של טבעת על הבולם המאפשרת לבצע עצירות ומנוחה מבלי לחבר תוספת חיצונית.
ועדיין, הרבה יותר בטוח להשתמש בערכת הוייה פרטה עצמה לאבטוח עצמי בעצירה ומנוחה. רק הבולם של המערכת יכול לספוג ביעילות את האנרגיה שעשויה להיווצר כתוצאה מנפילה.
אפשר להעמיס את המערכת של הוייה פרטה במשקל גופכם – היא מיועדת לעומסים רציניים ועם משקלים של עד 150 ק"ג אפילו לא תפעל.
חשוב
השימוש בכל מערכות הוייה פרטה, הינן בכפוף להוראות היצרן, המגיעות עם כל מערכת ומערכת.
טרם השימוש, חשוב לעבור על הפרטים ולוודא את מגבלות המערכת והשימושים שלה.
ציוד מומלץ לסיום בטוח ומהנה של מסלול הוייה פרטה
רמת הביגוד תלויה כמובן בעונה של הטיול והאזור שלו, ויחד עם זאת מומלץ מאוד לדאוג למספר דברים נוספים:
- מים;
- חטיפי אנרגיה ואוכל מהיר;
- שמיכת מילוט;
- תיק גב עם רצועות חזה ומותניים;
- צילומי מסך בנייד עם מפרט רלוונטי + מסלול אופליין ומפה אזורית;
- טלפון, מטען נייד ומספרי שירותי ההצלה המקומיים שנרשמו מראש;
- פנס עם סוללות ואופציה להטענה ממטען נייד.
- ערכת עזרה ראשונה.

ציוד קבוצתי – יצאתם בקבוצה? תוודאו שיש הכל
כשיוצאים בהרכב קבוצתי, חשוב לקחת חבל עזר דינמי, של 20 מטרים ומעלה כי
החבל ישמש אתכם למתן תמיכה למטיילים פחות מיומנים באזורים הקשים, בפעולות חילוץ במקרה של תקלות או פציעות ולפעמים אפשר להיתקל בחלקים פגומים של במסלול ובמקרה זה, חבל יכול גם לספק קו בטיחות בדיוק כמו כבל הפלדה.
מסלולי הוייה פרטה בדרך כלל מיועדים לטיפוס כלפי מעלה; לכן ברוב המקרים, הירידה בהם היא הרבה יותר מאתגרת.
עשויים להיווצר מצבים שבהם למשל בגלל הידרדרות חדה במזג האוויר יש צורך לרדת במהירות, ובאמצעות גלישת מצוקים. אפשר לרדת בזריזות גם במקטעים שהיו קשים בטיפוס מעלה.
היתרון נוסף הוא שכל תחנת עגינה של כבל הפלדה יכולה לשמש גם לנקודת אבטחה לתחנת גלישה מצוקים.
עם זאת, זכרו שברוב המקרים יהיה יותר בטוח ללכת אחרי הוייה פרטה עצמה מאשר לנסות למצוא נתיבי יציאה בעצמכם.
חשוב,
לאנשים במשקל של פחות מ-40 ק"ג ומעל 120 ק"ג (לא כולל ציוד), מומלץ אבטוח באמצעות חבל דינמי במהלך המסלול, לכל הפחות בחלקיו החשופים.
ילדים במשקל פחות מ-40 ק"ג פשוט לא יפעילו את המערכת ולמטיילים במשקל גבוה יותר המערכת הרגילה לא תספיק לבלום את כל אנרגיית הנפילה.
לשימושכם מצורף צ'ק ליסט לקראת הטיול הבא שלכם (מומלץ בחום להדפיס ולוודא שלקחתם הכל)*
אין לראות ברשימה כממצא וחשוב לבדוק האם ישנם דברים נוספים שעליכם לקחת איתכם.