קסדה לטיולי סנפלינג, טיולי וייה פרטה וטיפוס: כי הראש שלכם שווה יותר מכל
לקראת טיול אתגרי אנחנו נדאג לנעליי טיולים מתאימות, כפפות, בגדים נוחים וחבלים. מסיבה לא ברורה פעמים רבות נוטים להמעיט בחשביות הקסדה שבוחרים לטיול וזאת למרות שהקסדה שומרת על האיבר הכי חשוב בגוף שלנו. לכן חשוב לזכור שלא משנה איזה נעליים איכותיות רכשת, אם הראש שלך לא מוגן.
קסדה טובה היא אולי הדבר הראשון שצריך להתחיל איתו בבחירת הציוד האישי לטיולים אתגריים. אם המטרה שלכם היא לצאת לטבע למסלולי טיפוס, סנפלינג, וייה פרטה או תחום אתגרי כזה או אחר, הראש שלכם חייב להיות מוגן היטב.
יש מגוון עצום של קסדות בטיחות בשוק שמתאימות לענפי ספורט שונים. קסדות לספורט ימי, לרולרבליידס, לרכיבה על אופניים, קסדות לסקי וסנובורד וזה רק על קצה המזלג!
לכל סוג פעילות יש מאפייני עיצוב משלו לקסדה.
טיפוס הרים, צוקים, סנפלינג וויה פרטה בשטח טבעי מציבים דרישות ספציפיות לביצועים של הקסדה. היא חייבת להגן מפני נפילת אבנים ולהגן מפני פגיעות אפשריות על השטח בעת נפילה. מובן מאליו שאיכות המוצר חייבת להיות הולמת. לכן חשוב להתמקד בתקני איכות בינלאומיים.
***דעו ששימוש בקסדות מתחום הבנייה לשימוש ספורטיבי נחשב כלא בטיחותי ולא מקובל.
התקן הנפוץ ביותר בעולם הוא EN-12492
כדי לקבל את תעודת העמידה בתקן, על הקסדה לעמוד בדרישות רבות.
דרישות החוזק העיקריות מוצגות באיור
- בדיקת חדירת חפץ
נפילת חפץ חד במשקל של 3 ק"ג מגובה של 1 מטר.
החפץ החד לא אמור לחדור למבנה הראש. - בדיקת פגיעת צד
חפץ זר במשקל של 5 ק"ג נופל מגובה של 0.5 מטרים בזמן שהראש מופנה למעלה בזווית של 60 מעלות. עוצמת הפגיעה לא אמורה לעבור את ה-10KN
ועבור התקן של UIAA, לא אמור לעבור את ה-8KN - בדיקת פגיעה אנכית
חפץ זר במשקל של 5 ק"ג נופל מגובה של 2 מטרים בצורה אנכית על הקסדה.
עוצמת הפגיעה לא אמורה לעבור את ה-10KN
ועבור התקן של UIAA, לא אמור לעבור את ה-8KN
מדובר בהתנגדות לעומס ייחוס נופל אנכית ובכיוונים רוחביים וגם התנגדות לחדירת עצמים חדים. התקן מציין בבירור באילו עומסים קסדת הטיפוס צריכה לעמוד, הדרישות לפונקציונליות ואפילו העיצוב.
יצרנים שמוצריהם עברו בהצלחה בדיקות בהתאם לתקן יהיו זכאיים להתמין את הסימון *CE על תוויות הקסדות.
סוגי תקנים
*סימון CE הוא תו סימון ותקן אירופי שיש לסמן בו מוצרים בטרם שיווקם באירופה, טורקיה ובשווייץ. באמצעות הסימון, היצרן או המשווק מצהיר כי המוצר עומד בתקנים האירופאיים כדוגמת דרישות בטיחות.
תקן איכות בינלאומי UIAA – 106
זהו תקן מחמיר יותר מהתקן האירופאי. קסדות העומדות בתקן זה נושאות את תווית הבטיחות של UIAA המסמלת איכות יוצאת דופן ומומלצת לשימוש על ידי איגודי הטיפוס הבינלאומיים.
על ידי רכישת מוצר מוסמך, אפשר להיות בטוחים באמינותו ובאיכותו. אין לקנות קסדות שאינן מוסמכות לטיפוס הרים וטיפוס צוקים. כפי שציינתי בהתחלה, לרכיבה על אופניים, לספורט מים ולרכיבה על סוסים יש סטנדרטים משלהם, ובהתאם, דרישות ספציפיות לעמידות ופונקציונליות.
הנושא הרב תחומי
ישנן קסדות אוניברסליות המיועדות לשימוש במספר סוגי פעילויות. הכל עניין של תקן והתאמה, תמיד כדאי לבדוק שאתם רוכשים את המוצר הנכון. לדוגמה, Kong Scarab, מוסמכת לטיפוס הרים וטיפוס צוקים, רכיבה על סוסים, רכיבה על אופניים ורפטינג CAMP Pulse, מוסמכת לסקי,סנובורד וגם לטיפוס הרים וטיפוס צוקים.
עיצוב הקסדה
רוב היצרנים בשוק מייצרים כיום קסדות משלושה סוגים עיקריים:
- בנייה קשיחה – מבוססת על פלסטיק ABS
- מבוסס על חומרי קצף Inmould
- קסדה היברידית
קסדות בנייה קשיחה
קסדות אלו מבוססות על "קונכיות" והן הסוג הפשוט והנפוץ ביותר. הדגמים הראשונים של קסדות טיפוס ההרים היו בדיוק כאלה. סגנון המבנה נמצא בייצור למעלה מעשרים שנה עם שינויים קלים. מאוד פופולרי בכל העולם.
הקסדה כוללת מעטפת פלסטיק ABS עמידה ועבה ומערכת מתלים.
יתרונות הקסדה הקשיחה:
- עמידות ארוכה בפני שחיקה.
- מחיר אטרקטיבי.
חסרונות הקסדה הקשיחה:
- משקל כבד יחסית.
- פחות נוחה על הראש מאחר והיא מיוצר בדגם אוניברסילי אחד.
- עיצוב פשוט ולא מודרני (זהו כמובן גורם סובייקטיבי.
קסדות Inmould
הרעיון העיצובי שלהן מבוסס על קסדות האופניים. הגוף עצמו עשוי מחומר מוקצף ומכוסה מלמעלה בשכבה דקה של פוליקרבונט. קסדות בעיצוב זה קלות להפליא וטכנולוגיית הייצור שלהן מאפשרת למעצבים ליצור דגמים בעלי מראה מעניין וייחודי.
בעת בחירת קסדה כזו, חשוב לזכור שאחרי פגיעה רצינית, יעילות הקצף בספיגת האנרגיה יורד משמעותית וצריך להחליף את הקסדה.
שכבת הפוליקרבונט הדקה שומרת על פגיעות ושריטות קלות, וזו הסיבה שהיצרנים בדרך כלל מספקים לקסדות אלו תיק נשיאה מיוחד.
יתרונות קסדות ה-Inmould
- בדרך כלל ב-30-40% קלה יותר מהקסדה הקשיחה.
- עיצוב מודרני אטרקטיבי.
- מתלבשת על הראש בצורה צמודה יותר.
חסרונות קסדות ה-Inmould
- שבירה במיוחד ונפסלת אחרי פגיעה קלה יותר מהממוצע.
- יקרה יותר משאר הדגמים.
שור התחתונה: בבחירת קסדה בעלת מבנה קשיח, רוכשים מוצר פשוט ועמיד מאוד, שיחזיק לאורך זמן. עם זאת, הוא מגיע עם תוספת של 200 גרם (לפחות) נוספים על הראש. [לא הבנתי את המשפט הזה. מי זה הוא? הקסדה?]
קסדות קלות משקל כמו ה- Inmould, עם שכבה חיצונית של פוליקרבונט, הן אמנם מודרניות אבל דורשות יותר יחס אישי ושמירה מפני פגיעה גם במהלך השינוע של הציוד.
קסדה היברידית
מדובר בקסדה בעלת שכבת הגנה עבה למדי של פלסטיק על גבי הקצף. כתוצאה מכך, אנחנו מקבלים משהו באמצע – שילוב של היתרונות והחסרונות של שני הסוגים: קל ועמיד, אבל יקר.
איך קסדת הטיפוס/סנפלינג צריכה לשבת על הראש?
כל יצרניות הקסדות בתחום מייצרות אותן בעיצוב שונה לפי הקריטריונים שהציבו לעצמם, לכן רובן ישבו בצורה שונה על הראש. לכן הדרך היחידה לבחור קסדה שתתאים היטב היא לנסות אותה.
וודאו שקסדת הטיפוס מכסה כמה שיותר מהראש על מנת שתהיו מוגנים היטב מפני פגיעות מעל הראש והצד.
לכל דגם של קסדה יש מערכת התאמת היקף משלה, בדרך כלל בצד האחורי של הקסדה.
הניחו את הקסדה והדקו אותה לראש ונענעו אותו. הקסדה לא צריכה לעוף או לזוז יותר מדי, אפילו כשרצועות הסנטר לא מהודקות עד הסוף.
הסתכלו גם בהוראות המצורפות לקסדה, הן תמיד מתארות בפירוט כיצד לבצע את כל ההתאמות הנדרשות.
מה חשוב שיהיה בקסדת הסנפלינג/טיפוס שלי?
אוורור בקסדה
ברוב קסדות הטיפוס והסנפלינג יש חורי אוורור. הם יכולים להיות מוסדרים או לא מוסדרים. [מה הכוונה מוסדרים?]
אם התכנון הוא לרכוש קסדה לטיפוס וסנפלינג לטיול באזורים חמים אפשר לבחור בבטחה כל דגם בעל אוורור בסיסי או מורחב ללא סגירה. במידה ואתם מחפשים קסדה לטיפוס/ סנפלינג באזורים קרים יותר אז סט השיקולים שלכם יהיה הפוך.
שם, מומלץ שלדגם הקסדה שלכם תהיה האופציה לסגור את האוורור, בכדי למנוע כניסה של רוח קרה/גשם/שלג וכו'.
תושבת לפנס
כמעט לכל הדגמים של קסדות הטיפוס וקסדות הסנפלינג יש תושבת לפנס ראש, גומיות או חיבורי הפלסטיק המשמשים לעתים קרובות לאבטחת הפנס. תבדקו היכן הם במעמד בדיקת הקסדה.
האבזם
תבדקו את האבזם ואת דרך החיבור שלו. ישנם אבזמים מגנטיים המאפשרים להדק את הקסדה במהירות, אפילו ביד אחת.
טיפים איך לטפל ולשמור על קסדת הסנפלינג/טיפוס?
- בתנאי חום או כשמזיעים הרבה, מומלץ לחבוש בנדנה לשמירה על פנים הקסדה.
- אל תדחסו את הקסדה בעת ההובלה בתיק הגב.
- אל תשבו על הקסדה!
- לשטוף את הקסדה במים נקיים לאחר השימוש בתנאי מלח, כמו בים.
- לניקוי הקסדה השתמשו בחומר ניקוי ניטרלי ובמים חמימים, עד +30°. אין להשתמש בחומרי ניקוי אגרסיביים, ממסים, מסירי כתמים או מסירי שומנים לניקוי. כל המוצרים הללו אינם תואמים לפוליקרבונט, פוליאסטר וניילון – אותם חומרים המשמשים לייצור הקסדות. שימוש בחומרי ניקוי אגרסיביים יפחית את חוזק הקסדה.
אפשר לנקות את המעטפת של קסדות ABS באמצעות מטלית רכה רטובה במעט אלכוהול. אין לטבול את הקסדה במיכל אלכוהול או לרסס אלכוהול על הקסדה.
אודות הכותב,
מדריך טיולים וגלישת מצוקים מוסמך, בעל ניסיון של שנים בהדרכת קבוצות בארץ ובעולם.
בינהם מאות מסלולי וייה פרטה אתגריים ומגוונים ברחבי אירופה.
ומקפיד לשלב את חייו בעולם הצילום ובטיולי אתגר לרבות לנסיעות טיפוס בעולם, ביניהן פיסגת חאן טנגרי בקירגיסטן (7,010), פיסגת האלברוס בקווקז (5,642), פיסגת המון בלאן בצרפת (4,810), מטרהורן בשוויץ (4,478) ורבות נוספות.